Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Stages Forum

Två dagar om teater och hållbarhet, med några av landets ledande scenkonstnärer och forskare.

Poster Stages Okt24
Premiär
7–8 oktober 2024
Info

Färdigspelad

Om uppsättningen

Med föreställningar, panelsamtal, performance lectures och openlabs diskuteras hållbarhetsfrågor på teatern. Vad kan teatern lära av forskningen? Och vad kan forskarna lära sig av teatern?

STAGES (Sustainable Theatre Alliance for a Green Environmental Shift) är ett internationellt samarbetsprojekt för att genomlysa och förändra hur teatrar arbetar med hållbarhet. Under STAGES FORUM samlas några av Sveriges ledande scenkonstnärer och forskare för att diskutera allt från kemikalier i smink till övergripande frågor om frihet inom akademi och konst. Dessutom ges en monolog av den franske dansaren och koreografen Jérôme Bel, som utforskar hur en föreställning kan turnera utan att resa.

Biljetter

Spelperiod 07/10–08/10 2024

Programpunkter

Performance lecture: Moln av Anna Heymowska

7 oktober kl. 15:00, Lilla scenen

Det sägs att vi bara ser naturen som en scenografi; men hur ser scenografin på naturen? Från barockens kulisser till scenrökens rumslighet. Molnet är både heligt, ogenomskådligt, giftbärande och sammanflätat med oss själva genom varje andetag.

I en gestaltad föreläsning avtäcker Anna Heymowska teaterskapande och scenografi genom idén om molnet. Hur kan vi som konstnärer förstå klimatkrisen estetiskt, relationellt och emotionellt?

Anna Heymowska är konstnär, scenograf och doktorand vid Stockholms konstnärliga högskola. Hennes arbete och forskning fokuserar på ett personligt utforskande av de konstnärliga och estetiska utmaningarna i klimatkrisens tidsålder. Denna performanceföreläsning är en del av hennes pågående konstnärliga forskning.

Musik: Rebekka Karijord
Medverkande: Gabriel Heymowski

Med efterföljande samtal, som börjar kl 16.00, med Anna Sobek (Professor i miljökemi och Prefekt vid institutionen för miljövetenskap på Stockholms universitet), Jonas Bylund (Forskare vid Urbana och regionala studier vid Kungliga tekniska högskolan), Martina Hoogland Ivanow (konstnär och filmare) och Carl Johan Karlson (regissör och konstnärlig ledare Unga Dramaten). Moderator: Stella d'Ailly (grundare av Mossutställningar).

Föreläsningen hålls på engelska.

Fri entré, biljett krävs.

Längd: Ca 1 timme och 40 min

Föreställning: Jérôme Bel

7 och 8 oktober kl. 19.00, Målarsalen

En monolog med text, video och koreografi av och om Jérôme Bel, framförd av David Book.

Den franske dansaren och koreogorafen Jérôme Bel ligger tillsammans med Katie Mitchell och Théâtre Vidy-Lausanne bakom STAGES, ett internationellt samarbetsprojekt för att belysa hållbarhetsfrågor inom teatern. Jérôme Bel, som länge reste jorden runt som firad dansare, bestämde sig 2019 för att hans kompani skulle sluta flyga. Men hur turnerar man då?  

Den frågan försöker han delvis svara på med föreställningen Jérôme Bel,  som sätts upp på olika teatrar med lokala skådespelare med både tydliga förhållningsregler och stor frihet.  

Föreställningen är på svenska.

Biljettpris: 100 kr.

Längd: Ca 2 timmar.


Full produktionslista.

Openlab: Hur cirkulär är plast?

8 oktober kl. 14:00, Dramatenbaren

Plast är ett fantastiskt material och används ofta inom teater och scenografi för att skapa sceniska rum, som del i teknisk utrustning och i förverkligandet av konstnärliga uttryck. Men plast ses alltmer som ett globalt hot mot både människors hälsa och miljön. Produkter av plast och plastmaterial, liksom de kemikalier som finns i plast, kopplas till en rad negativa effekter på människor och miljö, från plast i våra hav till mikroplast i våra kroppar.

I detta Open-lab möts vetenskap och teater för att diskutera plast inom scenkonsten – samt möjliga alternativ.

I panelen: Matthew MacLeod (Professor i Miljökemi vid Stockholms universitet), Emma Strömberg (Expert Plast, Avfall och Resursflöden på IVL Svenska miljöinstitutet), Karla Hübbe (scenograf), Ulla Kassius (scenograf) och Martin Vogel (Dekorateljéchef på Kulturhuset Stadsteatern). Samtalet modereras av Maria Azzopardi (Projektledare Stockholms Centrum för Cirkularitet).

Samtalet är på engelska.

Fri entré, biljett krävs.

Längd: Ca 1 timme 

Openlab: Mellan mask och peruk

8 oktober kl. 17:00, Dramatenbaren

Behöver du vara orolig över kemikalier i kosmetika? Hur vet du vilka produkter som är bäst för miljö och hälsa? Går det att lita på lagstiftning? 

Ett samtal mellan forskning och scenkonst om riskerna med kosmetika och hur det går att vara hållbar utan att kompromissa med det konstnärliga uttrycket. Samtalet sker mellan tre forskare på Stockholms Universitet med bred kunskap om kemikalierisker i vardagsprodukter. Två maskörer vid Dramaten kommer samtidigt som samtalet pågår att göra var sin teatersminkning för att åskådliggöra hur man inom teatern arbetar med sceniska uttryck i mask och peruk. 

Deltagare är Christina Rudén (professor i Regulatorisk Toxikologi vid Stockholms Universitet) Diana Kättström (Expert Säker och hållbar kemi på IVL Svenska Miljöinstitutet), Klara Midander (Projektledare och forskare i kemiska hälsorisker vid IVL Svenska Miljöinstitutet), Nina Fex (skådespelare och del av Dramatens fasta ensemble) samt Sofia Ranow Boix-Vives (Sektionschef Mask och Peruk Dramaten). Samtalet modereras av Natasja Börjeson (forskare i Miljövetenskap vid Stockholm Universitet och Hållbarhetskoordinator Dramaten).

Samtalet är på engelska.

Fri entré, biljett krävs.

Längd: Ca 1 timme

Artist talk: 77 Messages to the Future – berättande i klimatkrisens frontlinje

8 oktober kl. 14:30, Lilla scenen

Pjäsen 77 meddelanden till framtiden hade premiär på Dramaten våren 2024 och byggde på 77 unga vuxnas personliga berättelser om klimatkrisen som samlats in tillsammans med We Hear You - A Climate Archive (www.aclimatearchive.com).

Hur gick det till att få tag i dessa viktiga berättelser? Hur sattes de ihop till en pjäs? Och vilken inverkan hade handlingen att berätta sina historier på de inblandade? 

Hör skådespelare läsa några av berättelserna och regissören och dramatikern Jacob Hirdwall och Helene Larsson Pousette berätta om processen. 

Medverkande skådespelare: Alexander De Sousa, Melinda Kinnaman. 

Medverkande samtal: Jacob Hirdwall (regissör), Helene Larsson Pousette (f d Kulturråd i Washington). Moderator: Anneli Dufva.

Läsning och samtal på engelska.

Fri entré, biljett krävs.

Längd: Ca 1 timme

Panelsamtal: Samverkan mellan akademi och konst

8 oktober, kl 13.00, Målarsalen

Ett samtal om akademi, aktivism och konst och hur vetenskap och scenkonst kan samskapa i strävan mot en hållbar utveckling. Hur kan vi finna hopp och stödja varandra i den gröna omställningen? Denna panel diskuterar hur hållbarhetsforskning och scenkonst tillsammans kan arbeta för att skapa ny kunskap, omskapa teatern och utveckla hur vi agerar och tänker kring konst och miljö. Panelen kommer även lyfta hur forskningen kan hitta nya sätt att tänka och kommunicera genom att engagera sig i världen omkring sig. Samtalet inleds med en föreläsning om storytelling i Antroposcen av Alasdair Skelton.

Deltagare: Alasdair Skelton (Professor i geokemi och petrologi samt Ordförande i Research Desk) Emma Nyberg (Projektledare Östersjöfestivalen), Natasja Börjeson (Forskare i miljövetenskap på Stockholms Universitet och hållbarhetskoordinator Dramaten) samt Cecilia Lundholm, professor i pedagogik vid Stockholms Universitet. Samtalet modereras av Magnus Breitholtz (Rektorsråd för hållbarhet på Stockholms universitet).

Samtalet är på engelska.

Fri entré, biljett krävs.

Längd: Ca 1 timme

Panelsamtal: Frihet inom akademi och konst

8 oktober kl. 16:00, Lilla scenen

Att konsten och forskningen är fria är en grundpelare inom ett demokratiskt samhälle och en nödvändig förutsättning om vi ska nå en hållbar omställning.

Vi ser idag hur denna frihet inte längre anses lika självklar, utan snarare hur politiker lockas att styra konst och akademi. I ljuset av denna utveckling vill vi gemensamt bjuda in till samtal om hur vi kan värna fri forskning och scenkonst i en allt osäkrare värld. 

Deltagare: Astrid Söderbergh Widding (Rektor Stockholms Universitet), Simon Norrthon (Ordförande Scen och film samt skådespelare), Heidi Wiley (Verkställande Direktör för the European Theatre Convention - ETC)  och Kitte Wagner (vd Dramaten). Samtalet modereras av Johan Kuylenstierna (generaldirektör Formas).

Samtalet är på engelska.

Fri entré, biljett krävs.

Längd: Ca 1 timme