Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Papporna, manligheten och våldet

Samtal med Alexandra Pascalidou och gäster

Poster Papporna Samtal
Premiär
28 november
Speltid
Speltid ej fastställd än
Info

Fri entré med biljett

Om uppsättningen

I vår blir Alexandra Pascalidous intervjubok Var är papporna? teater. De verkliga vittnesmålen från män i kriminalitet och utanförskap från Sverige idag tar plats på scenen och speglas i antikens tidlösa tragedier.   
   
Inför premiären leder Alexandra Pascalidou själv tre samtal med inbjudna gäster om papporna, maskulinitet, våld och möjligheterna till förändring.

– För att förstå våldet måste vi förstå manligheten och maskulinitetsnormerna som reproduceras sen tidernas begynnelse. Män är överrepresenterade som både offer och förövare och för att befria dem från det arvet och bryta våldsspiralen behöver vi reflektera över orsak och verkan. I dessa samtal söker vi sanningar och lösningar som sällan ges utrymme, säger Alexandra Pascalidou. 

Biljetter

onsdag 12 februari 19:00Lilla scenen onumrerad
Få biljetter kvarKöp biljetter
torsdag 6 mars 19:00Lilla scenen onumrerad
Köp biljetter
28/11 kl. 18:30

Vi måste prata om papporna

Vi möter Alexandra Pascalidou själv, regissören Alexander Salzberger (som i våras satte upp den självbiografiska pjäsen Son och Far) och Shahab Ahmadian, ordförande i MÄN, i ett samtal om vikten av att berätta sin historia, om att göra konst av verkliga berättelser och om manlighet och föräldraskap.

12/2 kl. 19:00

Manligheten – en nulägesbild

Hur ser mansrollen ut i dagens Sverige? Vilka är manlighetsidealen och hur påverkar de männen i dag? Hur hänger mansrollen ihop med dagens gängproblem? Medverkar gör två av papporna från Var är papporna?: Samir Sabri och artisten Jamkid, samt Susanne Strand (professor i kriminologi).

6/3 kl. 19:00. Följt av öppet rep

Finns det hopp?

Samtal följt av öppen repetition av Papporna. Alexandra Pascalidou, René Lobos (exkriminell), Maritha Ogilvie (socialpedagog och förälder till mördad son) och Clark Olofsson (en av Sveriges mest ökända kriminella män) om möjligheten till förändringen. Vad kan man göra för att få stopp på våldsvågen? Går det att få unga kriminella män att byta bana? Vad kan vi göra som individer – och vad behöver samhället göra?

Medverkande

Shahab Ahmadianh

(28/11)

Shahab Ahmadian är 39 år och ordförande i MÄN, en rörelse för alla som vill kämpa för jämställdhet och mot mäns våld. De arbetar med killar och män för att förändra destruktiva normer kopplade till manlighet.

Shahab tror att han är stiligare i verkligheten än på bild. Han har kämpat hela livet i tron om att gräset var grönare, men när dörrarna till medelklassen öppnades så var det ingen som sa välkommen. Han kände sig felplacerad och hittade inte riktigt rätt, men en dag hörde han någon säga att friheten är mental och i samma ögonblick såg Shahab att han var svanen bland alla medelklassankor. Numera kämpar han för att leva det bästa livet han kan i ankdammen.

I grunden är Shahab journalist och har arbetat med att utveckla metoder för att lyfta röster i utanförskap och ge människor möjligheten att äga sin egen berättelse. Shahab var med och startade Sveriges första fängelseradio där han fick upp ögonen för destruktiva mansnormer i de intagnas berättelser. Därifrån blev projektet Fatta Man ingången till maskulinitetsfrågor och sedan dess har Shahab jobbat för att tillgängliggöra frågorna för fler.

Samir Sabri

(12/2)

Samir har en extraordinär och gripande historia som belyser kraften av förvandling.

Som 15-åring blev han oskyldigt dömd för mordet på sin styvmor, ett avskyvärt brott han aldrig begått. Denna orättvisa ledde honom ner i en djup svacka av kriminalitet och missbruk, där han förlorade tron på rättssystemet och människor omkring sig. Efter många år i mörkret kom vändpunkten. Han insåg att han hade makten att förändra sitt liv och valde att förlåta, både sig själv och dem som hade svikit honom. Genom att lära sig att älska livet igen började han se ljuset även i de mörkaste stunderna. Efter 30 år som oskyldigt dömd fick Samir äntligen resning och friades från alla misstankar till brott.

Idag arbetar Samir för att hjälpa andra att ta livsavgörande beslut för att lämna kriminalitet och missbruk bakom sig. Tillsammans med Joseph Mousa driver han "Våga börja prata", där de föreläser och sprider kunskap för att skapa förändring och bryta negativa mönster. Genom sina erfarenheter inspirerar de både ungdomar och vuxna att våga tala öppet samt att förstå att det aldrig är för sent att förbättra sitt liv. Samirs berättelse påminner oss om förlåtelsens kraft och vikten av att våga förändras.

Susanne Strand

(12/2)

Susanne Strand är professor i kriminologi och arbetar som forskningsledare för Centrum för våldsstudier (CVS), och forskargruppen Stalkning och partnervåld (SToP) vid Örebro universitet. Hon är även adjungerad vid Centre for Forensic Behavioural Science, Swinburne University of Technology, Melbourne, Australien. Hon forskar kring risk för våld i olika kontext, med den tillämpade kriminologin som den akademiska basen. Fokus i hennes forskning är riskbedömning och riskhantering avseende våld i nära relation, stalkning och hedersrelaterat våld och förtryck. Just nu leder hon forskningsprogrammet RISKSAM som fokuserar på samverkan mellan polis och socialtjänst i sådana ärenden.

Jamkid

(12/2)

Artist uppväxt i Stockholm, med rötter från Gambia. Pappa till två barn. Gillar att träna muay thai (kickboxning). Brinner för att göra musik och stå på scenen.

René Lobos

(6/3)

Rene Lobos är en tidigare kriminell som har genomgått en stor livsförändring och nu arbetar aktivt för att hjälpa andra som vill lämna kriminalitet bakom sig. Han använder sin personliga erfarenhet av kriminalitet och återhämtning för att inspirera och stötta människor i liknande situationer. Rene är medgrundare till organisationen Parakletoz, som är specialiserad på att utveckla skräddarsydda avhopparprogram. Tillsammans med sin fru Danyella Lobos arbetar han för att rehabilitera individer som vill återanpassa sig till samhället.

Rene är också en engagerad föreläsare, poet och mentor. Han delar öppet sin livsberättelse för att motverka kriminalitet och vägleda andra mot ett mer positivt och konstruktivt liv.

Maritha Ogilvie

(6/3)

Maritha Ogilvie är utbildad socialpedagog och arbetar som Boendestödjare. Hennes son blev skjuten till döds 2015 när han var 19 år gammal. Maritha har sedan dess engagerat sig i kampen mot skjutvåldet. Hon har bla medverkat i Alexandra Pascalidous bok Mammorna och i SVT:s dokumentärserie Mammorna i våldets skugga. Hon jobbar även ideellt som biträdande övervakare och som föreläsare på Sluta skjut-projektet GVI.

Clark Olofsson

(6/3)

En av Sveriges mest ökända kriminella män. Återfallsbrottsling som begått och dömts för en lång rad grova brott sedan 1960-talet. Frigiven sedan den 30 juli 2018.