Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

John Steinbeck

John Steinbeck föddes 1902 i den bördiga Salinasdalen i Kalifornien. Hans föräldrar var djupt förankrade i den lilla jordbruksstaden. Sonen utvecklades till en rebell, som redan vid fjorton års ålder bestämde sig för att bli författare.

1919 började han på Stanfords University, där han studerade litteratur och skrivande utan att ta någon examen. Han arbetade på olika rancher i Kalifornien, som byggnadsarbetare och en kort tid som journalist i New York. Därefter flyttade han tillbaka till Kalifornien, där han fick arbete som fastighetsskötare och skrev sin första roman, Blod och guld (1929).

Steinbecks stil är naturalistisk, rakt och direkt, inspirerad av den muntliga traditionen och den amerikanska folkmusiken. Återkommande teman i författarskapet är marginaliserade människors kamp mot sociala orättvisor och ekonomiska problem, migrantarbetares livsvillkor, mänsklig samhörighet och naturens kraft. De mest kända av Steinbecks romaner är Möss och människor (1937), Vredens druvor (1940) och Öster om Eden (1952).

Vredens druvor belönades med Pulizerpriset 1940. Den är Steinbecks mest lästa bok. När romanen firade 75-års jubileum hade den sålt över 14 miljoner exemplar över hela världen. 1962 fick Steinbeck Nobelpriset i litteratur, med motiveringen “för hans på en gång realistiska och fantasifulla berättarkonst, utmärkt av medkännande humor och social skarpsyn.”

Steinbeck dog 1968 i New York, men ligger begravd på kyrkogården i sin hemstad Salinas.