Halyna Kruk
Halyna Kruk räknas sedan 1990-talet som en av Ukrainas mest framstående poeter. Kärlek och krig är två centrala teman hos Kruk. Hennes tidiga poesi uppehåller sig vid kvinnlig gemenskap och erfarenheter av att ta plats och växa som poet i en mansdominerad värld. I novellsamlingen Khto zavhodno, tilky ne ya (Alla utom jag, 2021) gestaltas olika kvinnoöden. Frågor om moderskap, förlust och sjukdom står i centrum: mamman som biter sitt barn, den gravida som håller på att förlora barnet hon bär, kvinnor med dödliga sjukdomar.
Idag präglar den ryska invasionen hennes poesi och genomsyrar hennes offentliga uttalanden. Halyna Kruks man tjänstgör i armén medan hon själv befinner sig hemstaden Lviv, dit människor flyr undan bombningarna i andra regioner. Under Berlins Poesifestivals öppningsceremoni i juni 2022 höll Kruk ett tal, där hon menade att krig gör allt så rakt på sak att nästan inget utrymme finns kvar för poesi – bara för vittnesbörd. I sina senaste dikter skildrar hon trots detta den overkliga och förfrämligade atmosfär som kriget ger upphov till, och önskan om att »en morgon vakna i en annan dröm …«
Kruk är professor i litteraturvetenskap vid Lvivs universitet och är även känd barnboksförfattare. Alla hennes verk har översatts till flera språk. Hon har tidigare medverkat på Stockholms Internationella Poesifestival 2006 och 2014. Dikter av Halyna Kruk finns översatta till svenska av Susanna Witt i tidskriften 10TAL:s Ukrainanummer (nr 17/18, 2014) och i 20TAL nr 7 2022.
Foto: Wikimedia Commons