Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Inställda föreställningar

Lördagens föreställning (21 december) av Fem scener Norén är inställd 

Om E.M. Forster

Den brittiske författaren Edvard Morgan Forster (1879 -1970) är mest känd för sina romaner. Han har bland annat skrivit En färd till Indien, Ett rum med utsikt, Howards End och Maurice, vilka dessutom samtliga har blivit filmatiserade. Men Forster skrev också essäer, hans bok Aspects of the novel (om romanskrivandets konst) är omtalad och han verkade som en uppskattad radioröst i BBC under många år.

Forster föddes i en medelklassfamilj och fick i unga år ett arv, vilket gjorde honom ekonomiskt oberoende. Han blev via sina studieår på Cambridge, där han lärde känna bland andra Lytton Strachey och Leonard Woolf, en medlem av den så kallade Bloomsburygruppen, som hade sin storhetstid under 1920-talet och som än idag är en inspirationskälla för många genom sin estetik och öppenhet.

Men trots Bloomsburygruppens fria och bohemiska framtoning, präglad av radikalitet och nya tankar inom såväl konst som litteratur och ekonomi, så levde Forster för egen del ett på många sätt försiktigt liv och det finns många skildringar av honom som en tweedklädd, lågmäld man. I sina romaner och essäer kunde Forster visserligen uttrycka politiska tankar och starka åsikter, han var en mästare som skildrare av klass, fördomar och samhällsstrukturer, men han har också kritiserats för att han aldrig ”kom ut” som homosexuell. Redan på 1920-talet skrev han romanen Maurice, som skildrar homosexuell kärlek, men den publicerades först efter hans död, 1971.

Sina sista år framlevde Forster på sin ungdoms Kings College vid Cambridge, där han brukade sitta på innergården och spela klassisk musik.

Mer om E.M. Forster

Lyssna på programmet E.M. Forster – En ambivalent revolutionär av Anneli Dufva i Sveriges Radio.