Mattias Andersson och dokumentär teater
The Mental States of Gothenburg 2006 (Angereds teater)
Intervjuer med tio ungdomar från olika delar av Göteborg utgjorde underlaget för denna pjäs, som fick Nöjesguidens pris för Årets bästa teater 2006. Arbetet med att fånga en plats mentala tillstånd fortsatte i The Mental States of Sweden (Dramaten 2013) där ett socioekonomiskt tvärsnitt av befolkningen i Sverige svarade på frågan: ”Finns det någon särskild händelse i ditt liv som du skulle vilja se gestaltad på Sveriges nationalscen?”. Den föreställningen fick i sin tur en efterföljare i The Mental States of Sweden in Dance (Cullbergbaletten/Dramaten 2017), där berättelserna gestaltades av dansare i stället för av skådespelare.
Utopia 2012 (Backa Teater)
Intervjuer med unga göteborgare om deras drogvanor krockades med 1500-talsklassikern Utopia, boken om ön där det alltid råder rättvisa, lycka, fred och harmoni. Visades även i SVT.
Ett drömspel 2012 (Stockholms stadsteater)
Mattias Andersson vävde in vanliga människors svar på frågan ”Är det synd om dig” i Strindbergs klassiker i vad DN beskrev som ”en mirakulöst levande föreställning, vibrerande av ett uppmärksamt allvar som lägger sig tätt intill ursprungsdramat”.
Vi som fick leva om våra liv 2019 (Backa Teater/Dramaten)
Vad skulle du göra annorlunda om du fick leva om ditt liv? Ett socioekonomiskt tvärsnitt av Sveriges befolkning svarade på frågan i en föreställning som även visades i SVT.
Den yttersta minuten 2021 (Dramaten)
En pjäs, tillkommen under pandemin, som bygger på Dramatenskådespelarnas svar på frågan: "Om du bara hade en sista minut kvar att agera på Dramatens stora scen när teatern åter öppnar – vad skulle du då välja att framföra?". Ett kollektivt men samtidigt individualistiskt verk med hela Dramatens ensemble på scen.